top of page

                                                                                           



Ο σκοπός 
Σκοπός της λειτουργίας του σταθμού εργασίας "Έκθεση-κατάστημα" είναι η εξοικείωση των μαθητών με το μεταπρατικό αντικείμενο, ως μέρος της παραγωγικής διαδικασίας, στην οποία συμμετέχουν ισότιμα, στα πρότυπα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, του συνεργατισμού και της οικολογίας. Στα πλαίσια της λειτουργίας της έκθεσης αποτυπώνεται όλη η παραγωγική δυναμική της τάξης. Προβάλλονται έργα των μαθητών, με οικολογικό πρόσημο και συνεργατική προσπάθεια, στα πλαίσια του κοινοτικού προτύπου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Τα μαθησιακά και παιδαγωγικά οφέλη
Τα παιδιά ασκούνται στην ανάληψη ρόλων, στη σειροθέτηση και τη διάκριση ομοειδών ή ετεροειδών αντικειμένων, στους αλγεβρικούς υπολογισμούς νοερά και με τη χρήση υπολογιστικών μηχανών, στον αναφορικό λόγο του επιχειρήματος και της εξήγησης. Επίσης, κατανοούν βιωματικά την αξία της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
 
Το περιεχόμενο
Ο σταθμός, κατά την πρώτη φάση (ίσως να ταυτίζεται με το πρώτο τρίμηνο), μπορεί να λειτουργεί με  συσκευασίες προϊόντων που φέρουν οι μαθητές στην τάξη, προκειμένου να χρησιμεύσουν ως εμπορεύματα. Αφού κοστολογηθούν, τοποθετούνται στα ράφια, με τρόπο που ορίζει η υπεύθυνη ομάδα της έκθεσης. Προοδευτικά, θα εμπλουτιστούν με προϊόντα της παραγωγής των παιδιών που έχει ως επίκεντρο τον κήπο και τα βότανα. Τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι το σαπούνι, το αφρόλουτρο, η κεραλοιφή, αποξηραμένα βότανα, αρωματικά χώρου, λοσιόν. Η έκθεση μπορεί να περιλαμβάνει προϊόντα τυπογραφείου, όπως ημερολόγια και ευχετήριες κάρτες. 
 

Ο καθορισμός των λειτουργικών στόχων
Είναι κρίσιμο να καθοριστούν οι λειτουργικοί στόχοι του σταθμού, υπό το πρίσμα της συνέχειας και της συνέργειας με τους άλλους σταθμούς και με την τάξη ως συλλογικότητα. Έτσι θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα ακολουθήσουμε μια εικονική οικονομία στην οποία τα παιδιά θα ασκούνται σε υπολογισμούς μόνο με ψεύτικα χαρτονομίσματα και κέρματα ή θα περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο που είναι η λειτουργία ταμείου τάξης. Στη δεύτερη περίπτωση, αναλογιζόμαστε ότι η καλή οργάνωση και η διακριτική, αλλά ουσιαστική εποπτεία μας θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία. Έτσι, τα παιδιά θα κατανοήσουν τη συμβολή της έκθεσης ως αιχμή μιας παραγωγικής διαδικασίας που αποφέρει χρήματα και τουτέστιν δυνατότητες παρέμβασης και μετασχηματισμού. Ακολουθώντας τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, δεν διανέμουμε κέρδη στα μέλη της συλλογικότητας, φυλάττουμε αποθεματικό για τις ανάγκες της συνεργατικής επιχείρησης, σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον και παράγουμε αγαθά με φειδώ σε πόρους και πρώτες ύλες, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση, αποδίδουμε στην κοινότητα (του σχολείου ή ευρύτερα) νέους πόρους, λχ εμπλουτίζοντας τη βιβλιοθήκη με αγορά επιλεγμένων βιβλίων ή φυτεύοντας νέα φυτά στον κήπο, που γίνεται έτσι πιο όμορφος για όσους ζουν μέσα ή κοντά σε αυτόν. Ακόμα, μπορούμε να θέσουμε ζητήματα όπως το δίκαιο εμπόριο (fair trade) και την αποχρηματισμένη, ανταλλακτική, σε είδος οικονομία. 

Η επιλογή του χώρου
Η έκθεση καλό είναι να βρίσκεται σε ένα σταθερό σημείο, φωτεινό, αλλά όχι σε απευθείας επαφή με τον ήλιο, που θα αλλοιώσει τα εκθέματα, με διαστάσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες προβολής των αντικειμένων που έχουμε επιλέξει να έχουμε ή να παράγουμε. Ιδανική θα ήταν μια μικρή ραφιέρα με 3-4 ράφια, μαζί με ένα γραφείο με την ταμειακή μηχανή.

Το αντικείμενο της δραστηριότητας
Η υπεύθυνη ομάδα που διαχειρίζεται την έκθεση κοστολογεί προϊόντα ή εισηγείται κοστολόγια προϊόντων για να εγκριθούν από την ολομέλεια, τοποθετεί στα ράφια προϊόντα, με τη σειρά και τον τρόπο που θεωρεί κατάλληλο, συνεργάζεται με άλλες ομάδες για να καλύψει τις ανάγκες της, τηρεί το ωράριο λειτουργίας και είναι υπεύθυνη για την εξυπηρέτηση των αγοραστών.
 
Η διαθεματική διάσταση
Ένας σταθμός εργασίας με τη μορφή μικρού παντοπωλείου είναι η Έκθεση-κατάστημα. Διαθεματικές έννοιες που αναδύονται εδώ είναι:
χώρος: χωρητικότητα, επιφάνεια προβολής, γεωγραφικός εντοπισμός παραγωγής και διακίνησης, "τροφοχιλιόμετρα" 
χρόνος: ωράριο λειτουργίας, ημερομηνία παραγωγής/λήξης προϊόντος
αλληλεπίδραση: συνέργειες, διαφήμιση-ενημέρωση, συναλλαγές
μεταβολή: κατά περιόδους χρήση προϊόντος, συντήρηση( συντηρητικά), λοιπά πρόσθετα 
σύστημα: κατάταξη κατά είδος, κατηγοριοποίηση με τη μορφή ενότητας (πχ τρόφιμα, καλλυντικά, απορρυπαντικά)
ομοιότητα-διαφορά: ανακύκλωση (ανακυκλώσιμο-ανακυκλωμένο), ανάλωση-ανάλωση κατά προτίμηση
άτομο-σύνολο: καταναλωτικές συνήθειες, ιδιώτης εργαζόμενος-κολλεκτίβα εργαζομένων
ποσό: ποσότητα, νόμισμα (εικονικό, πραγματικό)

       Έκθεση-κατάστημα

bottom of page