top of page

Μαθημαγικά

 

 

Σκοπός

Η λειτουργία του εργαστηρίου αποσκοπεί στο να υποστηρίξει τη μαθηματική εκπαίδευση, μέσα από τη χρήση εργαλείων διερεύνησης, σύμφωνα με την κοινωνικοπολιτισμική προσέγγιση. Οι μαθητές ασκούνται σε υποθέσεις, πειραματισμό και λειτουργική χρήση των απότελεσμάτων της διδακτικής παρέμβασης που στηρίζεται σε διδακτικές καταστάσεις των Μαθηματικών.

Μαθησιακά ωφέλη

Οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες λογικομαθηματικού εγγραμματισμού, έρχονται σε επαφή με τα μαθηματικά που αποτυπώνονται σε έργα τέχνης και συνεργάζονται για την διατύπωση υποθέσεων, την πραγματοποίηση διερευνητικών διαδικασιών και την διαπραγμάτευση για τη διατύπωση μαθηματικών νοημάτων.

 

20191016_130710.jpg

Πρόταση διευρεύνησης

Ως αφετηρία μπορεί να τεθεί μια πρόταση για Διερεύνηση λχ μιας κατασκευής στον πραγματικό χώρο, όπως η δημιουργία ενός πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στα κένα της αίθουσας, σε μακέτα ή στην αυλή. Συνοδεύεται από την παρουσίαση ενός παραδείγματος ή την περιγραφή της ιδέας που προτείνει ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής. Στη συνέχεια η ολομέλεια ή η ομάδα αποδέχεται την ιδέα.

Ενορχήστρωση

Έπειτα, διατυπώνει ένα σχέδιο εφαρμογής προοικονομώντας τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα. Οι μαθητές αντιμετωπίζουν μια σειρά από Διδακτικές καταστάσεις, που σχετίζονται με αντίστοιχες μαθηματικές περιοχές. 

Οι περιοχές των μαθηματικών που αναπτύσσονται στο εργαστήριο είναι οι αριθμοί και οι πράξεις, τα αριθμητικά και γεωμετρικά μοτίβα, τα γεωμετρικά σχήματα, οι λόγοι και οι αναλογίες, οι στατιστικές καταγραφές και η αβεβαιότητα των πιθανοτήτων. Οι συνδεόμενες διδακτικές καταστάσεις αφορούν σε μετρήσεις και πράξεις με αριθμούς, κατασκευή μοντέλων, παρασκευάσματα και σχέδια.

Εφαρμογή

Οι υπολογισμοί και οι σχεδιαστικές επιλογές που έχουν αποτυπωθεί σε έντυπα εφαρμόζονται στο πεδίο, αφότου ολοκληρωθεί  η απαραίτητη Μελέτη πεδίου. Ακολουθεί η λειτουργία και χρήση που συνοδεύεται από διαλογική ανασκόπηση της όλης παρέμβασης. 

bottom of page